top of page

Muaji i Trashëgimisë Shqiptare në Ontario dhe KanadaNë vitin 2015 Parlamenti i Ontarios miratoi Ligjin për Muajin e Trashëgimisë Shqiptare i njohur edhe si Ligji 145, i cili e njeh zyrtarisht nëntorin si Muajin e Trashëgimisë Shqiptare. Ky ligj njeh kontributet e çmuara të komunitetit shqiptaro-kanadez në zhvillimin dhe prosperitetin e provincës që nga fillimi i shekullit të 20-të. Nëntori ka një rëndësi të madhe për komunitetin shqiptar, si muaji ku përkujtohen Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë më 28 nëntor 1912 dhe Dita e çlirimit nga forcat gjermane më 29 nëntor 1944.

Këtë vit, në sesionin e parë të legjislacionit të dyzet e katërt të Parlamentit Kanadez (2021-2023), deputeti i Etobicoke Yvan Baker prezantoi Ligjin C-361 në Dhomën e Komunave të Kanadasë, me titull "Ligji për Shpalljen e Muajit të Trashëgimisë Shqiptare." Ky ligj e shpall nëntorin si "Muajin e Trashëgimisë Shqiptare" në të gjithë Kanadanë.Preambula e ligjit nënvizon faktin se forca e Kanadasë buron në diversitetin e saj, dhe njeh kontributet e vazhdueshme të shqiptarëve në sferat ekonomike, politike, sociale dhe kulturore të vendit. Duke nderuar rëndësinë historike që mbart nëntori për komunitetin shqiptar, duke përkujtuar si Shpalljen e Pavarësisë ashtu edhe Ditën e Çlirimit, Parlamenti Kanadez synon të kremtojë dhe të ruajë trashëgiminë dhe kontributet e pasura të shqiptarëve në Kanada. Përmes këtij legjislacioni, Kanadaja synon të çojë më tej vlerësimin për trashëgiminë kulturore të komunitetit shqiptar brenda shoqërisë kanadeze në përgjithësi.

----

11 views0 comments

Commenti


bottom of page